Hafızlık Hazırlık
Kur’an öğrenimi, onu yüzünden okumayı öğrenmekten, getirdiği mesajı anlamaya kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Kuran’ı ezberlemek de bu kapsamda yer almaktadır. Kuran’ı baştan sona ezberleyenlere hafız denilmektedir. Kur’an-ı Kerim’in tamamını ilk ezberleyen, dolayısıyla ilk hafız Hz. Peygamber (sas)’dir. Ashabdan da hafız olanların sayısı az değildir. Hz. Peygamberle başlayan bu gelenek, O’nun (sas); “Sizin en hayırlınız, Kuran’ı öğrenen ve öğretendir." teşvikiyle günümüze kadar kesintisiz devam etmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, din eğitimi hizmetlerini yürüten personelin hafız olma niteliğini daima öncelemekte ve geleceğin insan kaynağını yetiştirmek üzere, hafızlık eğitimine ayrıca önem vermektedir. Bu sebeple, hafızlık eğitiminin geçmişin tecrübesiyle birlikte bugünün imkân ve şartları çerçevesinde, anlam ve önemine uygun bir biçimde sürdürülmesi, niteliğinin artırılması, hafızlık eğitimi müktesebatının din eğitimi hizmetlerinde daha etkin bir şekilde kullanılması gibi hususlara yönelik çalışmalar büyük önem arz etmektedir.
Hafızlık Hazırlık Eğitimi kurs programı, Kur’an-ı Kerim’i usulüne uygun olarak okuma ve ezberleme becerisini hedefler. Bu programda öngörülen öğrenmeleri başarıyla gerçekleştiren bireylerin;
1. İslam’ın temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’i doğru ve usulüne uygun okuması,2. Kur’an’ı Kerim’i okuyuş usulleri ile ilgili kavramları açıklaması,3. Kur’an-ı Kerim’in okuyuş usullerini uygulaması,4. Kur’an-ı Kerim’den belli bölümleri (Aşr-ı şerif) cemaat önünde tahkik usulüne uygun olarak okuması5. Sureleri talim ve tecvit üzere ezbere okuması,6. Kur’an-ı Kerim’in ana konuları hakkında bilgi sahibi olması,7. İbadetler ile ilgili gerekli bilgi ve becerileri kazanması,8. Kur’an-ı Kerim meali okuma ve anlama alışkanlığı kazanması amaçlanmıştır.