Hafızlık
Kur’an öğrenimi, onu yüzünden okumayı öğrenmekten, getirdiği mesajı anlamaya kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Kuran’ı ezberlemek de bu kapsamda yer almaktadır. Kuran’ı baştan sona ezberleyenlere hafız denilmektedir. Kur’an-ı Kerim’in tamamını ilk ezberleyen, dolayısıyla ilk hafız Hz. Peygamber (sas)’dir. Ashabdan da hafız olanların sayısı az değildir. Hz. Peygamberle başlayan bu gelenek, O’nun (sas); “Sizin en hayırlınız, Kuran’ı öğrenen ve öğretendir." teşvikiyle günümüze kadar kesintisiz devam etmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, din eğitimi hizmetlerini yürüten personelin hafız olma niteliğini daima öncelemekte ve geleceğin insan kaynağını yetiştirmek üzere, hafızlık eğitimine ayrıca önem vermektedir. Bu sebeple, hafızlık eğitiminin geçmişin tecrübesiyle birlikte bugünün imkân ve şartları çerçevesinde, anlam ve önemine uygun bir biçimde sürdürülmesi, niteliğinin artırılması, hafızlık eğitimi müktesebatının din eğitimi hizmetlerinde daha etkin bir şekilde kullanılması gibi hususlara yönelik çalışmalar büyük önem arz etmektedir.
Ülkemizde hafızlık eğitimi daha çok geleneksel metotlarla tecrübeye dayalı olarak yapılmaktaydı. Bu tecrübeden güç alıp günümüz şartlarını da göz önünde bulundurarak hafızlık eğitiminin geliştirilmesini hedefleyen Başkanlığımızca, gelenek içerisinde gelişimi kendisine ilke edinmiş ve bu doğrultuda Hafızlık Eğitim Programı hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur.
Program, hafızlık eğitim sürecine standart getirmiş, öğrencilerin hafız olmaları kadar, hafız kalmalarına da katkı sunmuştur. Alanda uygulama birlikteliğinin sağlanması, hafızlık takip komisyonlarının kurularak sürecin disipline edilmesi, öğreticilerin bilimsel yöntemlerle bu eğitimi sürdürmelerine kılavuzluk edilmesi ve son yıllarda hafızlık tespit sınavlarındaki başarının yüksekliği gibi hususlar programın hafızlık müessesesine ne derece katkı sağladığını göstermesi açısından önemlidir.
PROGRAMIN GENEL AMAÇLARI Bu program ile;
1. Hafızlık eğitimi veren Kur’an kurslarında ilke, metot, amaç, uygulama, değerlendirme birliği sağlanması ve günümüz şartları göz önünde bulundurularak hafızlık geleneğinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi,2. Öğrencinin, kabiliyetine bağlı olarak hafızlığını mümkün olan en kısa sürede tamamlayabilmesi,3. Kur’an-ı Kerim’i öğrenme bağlamında hafızlığın, önemli bir adım olduğu ile ilgili öğrencilerde bilgi ve bilinç oluşturulması,4. Hafızlığın Hz. Peygamber’den başlayarak günümüze kadar kesintisiz olarak devam eden bir gelenek ve kendisinin de bu geleneğin bir parçası olduğu konusunda öğrencide farkındalık oluşturulması,5. Kur’an’ı anlama ve hayatı onunla anlamlandırma hususunda öğrencilerin teşvik edilmesi,6. Öğrencilerin, İslam dininin ve toplumun hassasiyetlerini dikkate alan ve ahlaki sorumluluklarının bilincinde bireyler olarak yetişmesi, 7. Hafızlık eğitim sürecinde öğrencinin sosyal becerilerinin geliştirilmesi, kendisiyle ve çevresiyle barışık bir birey olarak bu süreci etkin ve verimli bir şekilde geçirmesi,7. Öğrencilerin gerektiğinde bazı din hizmetlerini yapabilmesini sağlayacak temel becerileri kazanmaları amaçlanmıştır